Vintage jeans

DEL DENNE SAKEN

Vaskeanvisninger for jeans

De lærde strides om hvordan man helst skal vaske buksene sine. Det enkle svaret er at det kommer an på hva slags resultat du vil ha.

Først må vi skille på om det er snakk om nye jeans eller brukte jeans. Brukte jeans er allerede vasket endel ganger, og vil ikke bli nevneverdig preget av vask.

Vintage jeans

Om den vintage jeansen du har kjøpt er «deadstock», altså ubrukt med lapper på osv, bør du lese mer om hvordan de skal vaskes i avsnittet om «rådenim«.

Er jeansen derimot brukt, skal den vaskes som vanlig bomullstøy. Men å vaske vil slite jeansen, så ikke vask den oftere enn nødvendig.

Har du fått en liten flekk på jeansen, kan du enkelt vaske denne med en fuktig klut.

Om jeansen har tatt lukt fra noe, f.eks. matlaging, kan du henge den ut til lufting i sol og vind. Dette krever ikke vann og strøm, sliter ikke på bomullsfibrene og er både praktisk og miljøvennlig.

Stort sett er det nok å vaske jeans på 30 grader. Merk at jeans som fremdeles har mye farge i seg, bør ikke sentrifugeres for hardt.

Ønsker du at buksa skal krympe litt, kan du vaske den på høyere varme, 60 grader. Men da vil også buksa bli mer slitt, og fortere revne og få hull. Vasker du den på 90 grader vil den krympe ganske mye.

Rådenim

Vi selger rådenim fra Naked & Famous fordi vi ønsker å tilby rådenim laget på gamlemåten: Den måten vintage jeans fra 50- og 60-tallet ble laget på.

Ikke kjøp rådenim hvis du har hvit skinnsofa!

Indigofargen som jeansene er farget med, blør litt. Inntil du har vasket dem et par ganger, vil fargen smitte av på hendene dine, bena dine og møblene du sitter i. Dette taler for at du bør vaske jeansene et par ganger før du bruker dem, men problemet med dette er at da vil fargen forsvinne jevnt over hele jeansen og du får ikke det personlige uttrykket du mest sannsynlig var ute etter da du kjøpte deg et par rådenim jeans.

Ikke vask den første måneden!

Rådenimjeans er stive, nesten sprø idet du tar dem på første gang. Fibrene har ikke myknet opp, jeansen har ikke utvidet seg og formet seg til kroppen din. Derfor er det vanlig å utsette først vask i hvert fall til buksen har formet seg til kroppen din. Da vil den passe bedre til deg og din kropp etter vask også. Dette tar normalt fra tre uker og oppover avhengig av hvor tykt stoffet er, hvor ofte du går med den og hva slags aktiviteter du gjør mens du bruker jeansen.

Slitt eller straight look?

Når jeansen er «temmet», og har begynt å forme seg til din kropp, kan du vurdere første vask. De mest hard core vintage-nerdene vasker ikke jeansene sine de første 6 – 12 månedene. Det handler om hva slags slitasje du ønsker på buksene.

Ønsker du en bukse som har tydelig slitasje etter snusboksen, mobilen, nøklene og bevegelsene dine når du gjør bestemte aktiviteter, skal du utsette vasken så lenge som mulig. Ønsker du derimot en kontorbukse som ser mest mulig «straight» ut lenge, skal du vaske før disse merkene kommer til syne.

Hvorfor blir det slitasjemerker på denim?

Denimstoff er vevd av tykke bomullstråder som er farget i indigo. Disse bomullstrådene har mest farge ytterst, og har hvit kjerne der fargen ikke har trukket ordentlig inn. Det som skjer når jeansen blir slitt, er at den ytterste, mest fargerike delen av bomullen slites. Dess mer slitasje, dess lysere blåfarge og til slutt blir fargen nesten hvit.

Bomullen i denimen blir slitt av friksjonen den får i møte med ditt bevegelsesmønster. Dersom bomullstrådene og fibrene er fulle av smuss og partikler, slites de raskere enn hvis de er rene. Samtidig så blir jeansen også slitt av selve vaskeprosessen. Det handler derfor om å finne den riktige balansen mellom vasking og smuss for å oppnå ønsket resultat. Det er heller ikke miljøvennlig å vaske klærne sine for ofte. Men siden plagget varer lengre dersom det er rent, er den en miljøgevinst ved å ta vare på plagget og vaske det en gang i blant. Og husk at mye bakterier og lukt blir borte dersom du henger buksen ut til lufting på en solfylt dag. Skal du fryse vekk lukt, må du ha en fryser som holder kaldere en -30 grader for å få noen særlig effekt ettersom de fleste bakterier fint klarer å overleve i kjøleskapsfryseren.

Den perfekte «faden»

Hva som er den perfekte faden for deg, og dermed den riktig måten for deg å vaske dine jeans på er dermed en komplisert spørsmål som beror på hva slags resultat du ønsker. Likevel er det noen ting du bør unngå:

– ikke bruk sentrifuge de to første gangene. Sentrifugen klemmer ut blåfargen i fibrene ujevnt, og du kan risikere å få sentrifugestriper. Rett ut jeansene og heng dem opp i dusjen, så drypper de seg nesten tørre til dagen etter.

– ikke vask dem for varmt! Varme får fibrene til å krympe og det tar hardere på fargen. Vask dem gjerne i kaldt vann de første gangene, og deretter på 30 – 40 grader. OM du går mye ned i vekt og ønsker å krympe jeansene, kan du vaske dem hardere for å se om de passer bedre. Men høy varme og hard vask bryter ned fibrene i jeansen, og du har kortere levetid dersom du vasker hardt, mye og med mye vaksemiddel.

– vask gjerne uten vaskemiddel de første gangene, eller bruk et skånsomt vaskemiddel og håndvask.